Šta posetiti u Abu Dhabiju?

Dvorište Velike Džamije Šeika Zayeda

Abu Dhabi je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata i malo je u senci Dubaija, kada je u pitanju turizam. To je i razumljivo, jer je u Dubaiju turizam postala primarna grana privrede, bitnija i od nafte, dok je Abu Dhabi jak ekonomski centar. Ali to ne znači da Abu Dhabi nema šta da ponudi.

U U.A.E. ima puno stranaca a kako su naši stručnjaci cenjeni u celom svetu, naravno da ima i puno naših. Mi smo posetili prijatelje koji već sedam godina žive tamo i bez kojih ova naša avantura sigurno ne bi bila ovako uspešna.

Put od Niša do Abu Dhabija

Corona virus hara već dve godine. Sve je zatvoreno, putovanja retka. Ljudi su se uželeli i putovanja i druženja. Zato smo rešili da iskoristimo januar kada su naši prijatelji na odmoru i da posetimo Emirate. Za odlazak u Abu Dhabi je potrebno da budete vakcinisani i da pre odlaska popunite sve vaše podatke na sajtu:

https://smartservices.icp.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/uploadVaccinationDetails

Sve je to neophodno kako bi pri ulasku u zemlju mogli da instalirate aplikaciju Al Hosn, bez koje ne možete da se krećete u zatvorenom.

Let do Abu Dhabija je kretao iz Beograda. Iz Niša do Beograda smo leteli Air Srbijom. Ja sam se prvi smejao ideji o letovima iz Niša do Beograda, ali sada vidim da postoji potencijal. I za beogradski ali i za niški aerodrom. Let je trajao pola sata. Iz Beograda do Abu Dhabija,Wizz Airov let traje oko šest sati.

Kada stignete na aerodrom, pogledaju vam papire, slikaju za Al Hosn, skeniraju ruku i odrade PCR. Rezultati stignu za nekoliko sati na broj koji ste im dali. Carinik vam daje jedan kod koji ćete koristiti za aktivaciju Al Hosn aplikacije. Ako sve bude u redu, ujutru će vas čekati zeleni status i možete da se šetate gde poželite.

Abu Dhabi

Abu Dhabi ne mogu nazvati gradom, bar ne u onom kontekstu na koji smo mi navikli. Prvo što me je šokiralo kada sam stigao u grad je njegova širina. Svuda su auto putevi i ogromni bulevari. Od mesta gde smo odsedali do Qasr Al Watan Predsedničke Palate, koja je na drugom kraju grada, ima preko 30 kilometara. Arhitektura i veličina grada, sa auto putevima i visokim zgradama, podseća me na američke gradove.

Abu Dhabi
Abu Dhabi

Pre odlaska smo imali plan da posetimo određene stvari u gradu sa mišlju da možemo da se prošetamo od jedne do druge lokacije. To je ovde nemoguće. Razlog što ne postoje putevi za pešake i bicikle nije nedostatak para. Ovde to nije stavka. Problem su temperature, koje znaju da budu i do 50C. Mi smo išli januara, kada su se temperature kretale od 24 do 29C, što je za stanovnike grada na granici hladnog. Kada je toplo, niko ne misli o šetnji.

Kako skoro da ne postoji gradski prevoz, svi koriste svoje automobile. Cene goriva su više nego duplo jefinija nego u Srbiji. Za turiste je jedina opcija taksi. Cene taksija su veoma niske. Vožnja od dvadesetak kilometara vas košta desetak evra. Vozači su uglavnom Indijci i Pakistanci, koji čine jeftinu radnu snagu. Jeftin vozač + jefino gorivo = jeftin taksi. Možete instalirati aplikaciju na telefon kojom pozivate taksi i gde odmah možete videti cenu vožnje od tačke A do taćke B.

Šta posetiti u Abu Dhabiju?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od broja dana koji planirate provesti u gradu. Ukoliko ste u gradu samo jedan dan, najveća atrakcija je Velika Džamija Šeika Zayeda. Kako smo mi imali deset dana ra raspolaganju, videli smo skoro sve što Abu Dhabi nudi. Ovde neću praviti listu, već ću hronografski navesti šta smo sve videli u gradu.

Iako je bio januar, vreme je dozvolilo da se okupam u Arabijskom zalivu. Osim nas i Rusa, nije bilo ostalih kupača. U okviru naselja gde smo odseli postoji privatna plaža na koju smo mogli da uđemo samo sa Al Hosanom. Na njoj smo uživali u pogledu na grad, Yas Marinu i stazu gde se održavaju trke Formule 1. Iako je to nekoliko kilometara udaljeno, čuli su se moćni motori bolida koji su trenirali.

Yas Marina trkačka staza

Svi ljubitelji Formule 1 znaju da je sezonu 2021. obeležila zadnja trka na Yas Marina stazi u Abu Dhabiju, kada je Maks Verštapen “ukrao” pobedu pred nosem Luisa Hamiltona i tako osvojio Šampionat. Kako su me zvuci sa staze ceo dan podsećali na srednjoškolsku ljubav prema Formuli 1, rešio smo da vidim kako izgleda izbliza. Dok smo se vozili ka samoj stazi primetili smo dim, kao da se bolid zapalio. Kada smo prišli, na naše iznenađenje, videli smo drift trke.

Posle ovih uzbuđenja, nastavili smo ka glavnoj stazi. Imao sam tu sreću da budem u gradu baš dok traje Gulf 12 hours Abu Dhabi. Došao sam do zaključka da je gledanje trka preko TVa zanimljivije od gledanja uživo.

Zabavni parkovi na Yas ostrvu

Ovog puta nismo obišli ni jedan od zabavnih parkova koji se nalaze na Yas ostrvu. Svi su veoma blizu jedan drugom. Tu su Ferarri World, Warner Bros World i Water World. Osim njih, u Yas tržnom centru možete posetiti vazdušni stub i drugi po veličini zid za penjanje na svetu. Bio je do skoro najveći, ali im je Kina preuzela vođstvo.

Saadiyat Plaža

Ova plaža se nalazi na severu grada. Ima lepo, ali kratko šetalište sa mnoštvom kafiča. Tu smo probali neke interesantne kafe. Za ulazak u svaki kafić, bio je potreban Al Hosan. Sama plaža je široka, sa sitnim belim peskom. Ukoliko želite da koristite uređeni deo plaže, ležaljke se plaćaju. Tamo gde su crvene zastavice zabranjeno je da se ulazi u vodu.

Luvr-Abu Dhabi

Na našu nesreću još nismo posetili Francuski Luvr. Ali znamo da je ovaj u Abu Dhabiju dosta manji u odnosu na poznatijeg imenjaka. Muzej je lepo osmišljen. Teme obuhvataju vremenske celine, sa ciljem da zbliže religije i narode. Za posetu celog muzeja potrebno je oko tri sata. Kako bi izbegli čekanje u redu za kupovinu karata, najbolje je da ih kupine online.

Hotel Emirates Palace

Hotel Emirates Palace je uz Veliku Džamiju sigurno najslikanije mesto u Abu Dhabiju. Mnogi koji dođu u grad žele da osete malo tog glamura. Hotel je stvarno impresivan. Kada ste u njemu, kao da ste u nekoj bajci iz 1001 noći. Dok pijete kafu sa zlatnim listićima, čujete uživo zvuke klavira.

The Founder’s Memorial Abu Dhabi

U blizini Emirates Palate nalazi se spomenik posvećen osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata, Šeiku Zayedu. Pored spomenika se nalazi mali muzej, sa filmovima koji opisuju život i stvaralaštvo Šeika Zayeda. Tu možete videti kako je ova zemlja, za samo pedeset godina uspela da se izgradi kao retko koja. Možda sada mislite, lako je njima kada imaju svu tu naftu. Tačno! Ali da to nije dovoljno možete videti po ljudima iz Nigerije, koji takođe imaju naftu, ali žive u sukobima i nemaštini. Zato imam veliko poštovanje prema Šeiku Zayedu, koji je uspeo da ujedini sedam Emirata i omogući svom narodu lepšu budućnost. A oni su mu zahvalni, što možete videti na svakom koraku.

Spomenik je nabolje posetiti noću. Sastoji se od hiljada različitih obilka, postavljenih na metalnim sajlama. One predstavljaju Šeikov 3D lik u prostoru.

Spomenik Šeik Zayedu Abu Dhabi
Spomenik Šeik Zayedu Abu Dhabi

Umm Al Emarat Park

Ako imate vremena, posetite ovaj park koji nudi zelenilo, što je u Abu Dhabiju retkost. U parku postoji lepa staza koja se koristi za sport ili šetnju, veliki prostor na kome se održavaju razne manifestacije, mali zoo vrt i velika bašta.

Za sladokusce, desno od ulaza u park (van parka, pored ulice) nalazi se restoran SALT. U njemu možete probati najbolji sladoled u Abu Dhabiju. Za one koji vole Lotus krem, uzmite sladoled sa tim ukusom, oduševićete se.

Velika džamija Šeika Zayeda

Velika džamija Šeika Zayeda je sigurno najpoznatije mesto u Abu Dhabiju. Sa 82 kupole i površinom od 22400 kvadratnih metara, malo je reći da  je ovo impresivna građevina. Beli Sivec mermer koji se koristio za njenu izgradnju vađen je u Prilepu (Severna Makedonija). Građena je više od 11 godina. Šeik Zayed nije doživeo da vidi njeno otvaranje 2007 godine. Za ulazak u kompleks džamije potrebno je da muškarci budu u dugim pantalonama a žene moraju da imaju pokrivene noge do stopala. Pre Corone, ženama su pozajmljivali abaju. Ali sada je morate kupiti ako vam haljina nije dovoljno duga.

Kada prođete provere kao na aerodromskoj kontroli, hodate pod zemljom još desetak minuta. A onda izađete na površinu i zastane vam dah.  Od veličine, dizajna, izbora materijala, majstorstva zanatlija, …na sve se vodilo računa. Mi smo imali sreću da budemo u džamiji baš u vreme kada je započinjao obilazak (valjda na svaki sat) a kako niko osim nas dvoje nije pošao, imali smo bukvalno privatu turu. Vodič Esma (Asma) nam je pokazala delove koje pri običnoj poseti ne možete videti. Naučila nas je da postoje tri tipa arapskog pisma korišćenog u džamiji.

Samo dvorište džamije može da primi preko 30.000 ljudi. Ukupan kapacitet džamije je skoro 55.000 ljudi. Svuda se vide cvetni motivi jer džamija predstavlja otelotvorenje Raja na zemlji.

Unutrašnjost džamije

U džamiji se nalaze lusteri napravljeni od Swarovski kristala. Manji su teški “samo” osam tona. Centralni je dvanaest tona. Kristali su u zelenim, crvenim i narandžastim bojama, što predstavlja urme u različitim fazama zrenja. U džamiji se nalazi najveći ručno tkani tepih na svetu. Na njemu je radilo više od 1200 tkača, sastavljen je od 2.2 milijarde čvorova, trebalo je više od godinu i po da se završi a pokriva 5700 kvadratnih metara.

Posetioci mogu da slikaju džamiju samo na mestima koja su obeležena. Žene ne smeju da otkrivaju glavu prilikom posete, a slike sa otkrivenom glavom su nasjtrože zabranjene. Takođe, bilo kakvo grljenje ili ljubljenje  za slikanje je zabranjeno.

Poseban je doživljaj da se džamija vidi noću. Nama je ova poseta ostala u prelepom sećanju jer smo videli džamiju u svim izdanjima i naučili mnogo o njoj.

Pored džamije se nalazi grobno mesto Šeika Zayeda. Toliko je skromno, da ne bi poverovali da tu leži neko toliko značajan. Ali ta skromnost je još jedna od osobina koja je povećala naše poštovanje prema njemu.

Qasr Al Watan palata

Nedaleko od Emirates Palace hotela, nalazi se Qasr Al Watan palata. Palata je pretvorena u muzej a ranije se koristila kao mesto odakle su Šeici sedam Emirata zasedali i sastajali se sa predstavnicima drugih država. Možete videti konferencijsku salu, biblioteku, salu za ručavanje, sobu sa poklonima i još mnogo toga.

Svakog dana pre zatvaranja palate se održava light show, koji palatu pretvara u 3D platno sa pričom o Emiratima.

Jedrenje u Abu Dhabiju

Kako je Milan iskusni skiper, iskoristili smo jedan dan za jedrenje. Vetar je bio na minimumu za jedrenje ali nas to nije sprečilo da se odlično provedemo.

Osim Abu Dhabija, uspeli smo da posetimo još dva poznata grada Ejedinjenih Arapskih Emirata, Al Ain i Dubai.

Al Ain

Al Ain se nalazi u unutrašnjosti zemlje, nije na moru kao Abu Dhabi i Dubai. Nalazi se na samoj granici sa Omanom. Značajan je po tome što je rodno mesto Šeika Zayeda. Od Abu Dhabija do Al Aina ima oko sat vremena vožnje. Mi smo otišli do Telal Resorta na malo adrenalinske akcije.

Telal Resort-Al Ain

Ovaj kompleks je smešten u oazi, pa možete uživati u kupanju, šetnji po dinama, jahanju kamila, streličarstvu, vožnji kvadova…

Mi smo se odlučili za kvadove i kako nam je bio prvo ovakvo iskustvo, oduševili smo se. Interesantno je kada gledate igru vetra i peska. Dine se stvarno pomeraju, možete videti kako pesak leti sa vrhova kada se vetar pojača.

Šeik Zayedova rodna kuća u Al Ainu

Kako je Al Ain usred oaze, sam grad ima mnogo više zelenila od Abu Dhabija i Dubaija. Zato ne čudi što su pre otkrića nafte, glavna mesta za život bila ovde. Šeikovo imanje liči na manju tvrđavu. Možda je smešno za Evropske standarde tvrđava, ali je ovde to bilo sasvim dovoljno.

Skoro svaka soba je imala mesto za kuvanje kafe. Ovo je najbolji pokazatelj gde su ljudi iz U.A.E. bili pre pedesetak godina. A gde su sada najbolje se vidi kada odete u Dubai.

Dubai-grad budućnosti

Kada iz Abu Dhabija krenete za Dubai, nalazite se na auto putu Šeika Zayeda sa devet traka i jednom smeru. Ovaj put je žila kucavica Emirata. Kako je Dubai grad zabave, 2020. godina i lockdown mu je izuzetno teško pao, jer su hoteli bili prazni. Zato su prošle godine popustili sa merama i nisu tražili sve ono što je potrebno za ulazak u Abu Dhabi. Mi smo u gradu proveli samo jedno popodne, čisto da steknemo utisak o njemu.

Uspeli smo da vidimo i simbol grada, poznatu Burj Kalifu. Odmah pored nje nalazi se Dubai Fontana i Dubai Mall, atrakcija koja je imala najviše posetilaca na svetu u prošloj godini. Ovaj spektakl, sa noćnim svetlima Dubaija, posetiocu daje utisak kao da je u budućnosti. Sličan osećaj sam imao kada smo noću prolazili pored roterdamske luke. Blade Runner vibe!

Na svakih pola sata, Fontana ima svoj šou.

Kada smo krenuli u Abu Dhabi, nismo znali šta da očekujemo. Za deset dana uspeli smo da se upoznamo sa arapskom kulturom, pismom, religijom i ljudima. Sreća nas je poslužila, pa smo videli i više nego što smo planirali. Uspeli smo da doživimo i celodnevnu kišicu, to je nešto što se skoro nikada ne dešava u Abu Dhabiju.  Sve ovo ne bi bilo moguće bez Milana i Radice i dva Padowana Miće i Pekija. Hvala im na gostoprimstvu i nezaboravnom odmoru.

Probali smo različite đakonije. Urme su sigurno neizostavne, tahini, zatar začin,  emiratsku kafu sa kardamonom. Doživeli smo puno novih iskustava, ukusa, mirisa…pravi odmor za dušu i telo.

Emiratska kafa sa kardamonom i urme
Emiratska kafa sa kardamonom i urme
Verified by MonsterInsights