Manasija – Just Out 2016

Šou sa vatrom-Manasija Srbija

Just Out je viteški festival koji se ove godine po drugi put održao ispred zidina prelepe Manasije. Više od stotinu učesnika iz Rusije, Bugarske, Francuske, Belgije i Srbije zabavljalo je posetioce ovog spektakla. Festival je trajao tri dana, od petka, 26.avgusta do nedelje 28. avgusta.

Deo programa se odvijao u viteškom selu, gde su bili postavljeni šatori u kojima su vitezovi noćili. Tu se i održavao viteški turnir jedan na jedan, gde su viđene neke od najspektakularnijih borbi.

Program festivala

Program u viteškom selu je trajao od 11 do 19 časova. Posle toga se festival Just Out selio ispod samih zidina Manasije. U podnožju obronka, na kome je u subotu 27.avgusta, po mojoj proceni bilo između 5.000 i 10.000 ljudi, postavljena je bina, prostor za borbu i tribine za oko 500 najsrećnijih posetilaca. Na mene je najjači utisak ostavio nastup etno grupe Buk iz Paraćina. Na žalost, nisam uspeo da nađem neki njihov nastup na netu. Ovde imam samo kratak snimak:Ansambl Buk iz Paraćina.

Glani događaj večeri bile su Grupne borbe vitezova

Despot Stefan Lazarević

Ceo Just Out festival je nastao zahvaljujuću organizaciji D.S.L. (Despot Stefan Lazarević) a ove godine je broj posetilaca dostigao cifru od 50.000. Inicijativa da se lik i delo Despota Stefana očuva od zaborava je za svaku pohvalu, jer je nepravedno zapostavljen. Posle smrti Lazara Hrebeljanovića na Kosovu, Stefan nasleđuje zamlju koja je bila oslabljena iznutra borbama za vlast srpske vlastele. Na severu je pretila moćna Mađarska a sa istoka Turska. U teškoj situaciji, Stefan je uspeo da očuva srpski narod i da postane jedan od najmudrijih vladara i najboljih vojskovođa koje je Srbija ikada videla. Od Mađarske je dobio Beograd na poklon, tako da je on prvi Beograđanin.

Borio se u raznim bitkama, a o njegovom herojstvu je pričao i Kan Timur Tamerlan, protiv koga se borio u bici kod Angore (sadašnja Ankara) 1402. godine, gde je predvodio 20.000 teških konjanika i bio najsvetlija figura Bajazitove vojske. O njegovom umeću u borbi svedoči i činjenica da je bio Prvi Vitez u Redu Zmaja. Njegova mudrost se ogleda i u važnosti koju je pridavao pismenosti svog naroda. Resavska prepisivačka škola je odigrala veliku ulogu u održavanju srpske pismenosti i kulture. Manasija, njegova najlepša zadužbina, predstavlja biser moravske arhitekture. Za mene je enigma gde se nalaze mošti Despota Stefana Lazarevića. Iako stoji da su oni u Manasiji, moje je mišljenje da su tamo ostaci njegovog brata, Vuka. Kosti koje su nađene u Manasiji su bile bez glave. Vuk Lazarević, mlađi Stefanov brat je obezglavljen od strane Turaka, 1410. godine, zbog dinastičkih borbi u Otomanskom carstvu. DNK analiza koja je rađena može da pogreši kada su u pitanju rođena braća. Ja sam mišljenja da su mošti Despota Stefana u Manastiru Koporin.

Bilo kako bilo, neosporno je da je Manastir Manasija i priroda oko njega, praznik za dušu i oči.

Verified by MonsterInsights