Tasos

Put do Tasosa

Tasos je živopisno ostrvo na severoistoku Grčke, do koga stižete trajektom iz Kavale ili Keramotija. Potos je od Niša udaljen 650 kilometara, sa raznim obilaznicama zbog radova u Makedoniji. Verovatno će taj broj biti malo manji kada završe sa radovima na putu. Kako sam više puta išao kolima do Halkidikija, put do Soluna mi je već bio poznat. Kada krenete obilaznicom oko Soluna, samo pratite putokaze za Kavalu. Od Soluna do Kavale postoje dve naplatne rampe na kojima je putarina 2.4 evra. Mislim da je bolja varijanta da se ide preko Bugarske, kada se već dolazi u ovaj deo Grčke. Trajekt je 3.5 evra po osobi i 16e za manji auto. Mi smo trajekt hvatali u Keramotiju, gde bukvalno plovi na svakih 30 minuta. Atrakcija na trajektu je hranjenje galebova. Ako niste plašljivi, probajte, ali vam savetujem da koristite grisini, jer su duži. U suprotnom, možete proći kao ja sa okrvavljenim prstom i uveriti se da galebovi imaju oštar kljun.

Gde odsesti na Tasosu

Samo ostrvo je oko 100 km u obimu i meni se više dopala severna polovina, iako smo bili na jugu. Potos i Limenarija su na samom jugu ostrva, 5 kilometara su udaljeni međusobno. Povezani su pešačkom stazom koja prolazi kroz napušteni rudarski kompleks, tako da je baš interesantno ali i malčice jezivo.

Potos je malo mesto, sa dve uzdužne ulice. Za mlade može biti dosadno, jer nema ničega osim restorana uz obalu i malog dela sa radnjama. Meni se više dopao Limenas, jer ima više sadržaja.

Plaže na Tasosu

Tasos ima puno lepih plaža. Svako može naći plažu po svom ukusu. Urbane, divlje, peskovite, šljunkovite…šta god poželite. Ja lično volim da plaža ima sadržaj, da se čuje dobra muzika, da postoji mesto sa prirodnom hladovinom. Zbog toga su moji favoriti za plaže Pahis, La Scala i Psili Ammos. Od ostalih koje vredi posetiti su Porto Vathy, Vathy, Tripiti, Royal Paradise Beach, Aliki, Paradise Beach i Golden Beach.

Plaža Psili Amos

Sama plaža u Potosu je ok. Ništa speltakularno, ali ako ste iz nekog razloga sprečeni da idete van mesta, dan vam neće propasti. Nedaleko od Potosa, na pet minuta vožnje na istok, nalaze se dve prelepe plaže, Psili Ammos i Astris (poznatija kao Marley Beach, zbog beach bara).

Psili Ammos ima nekoliko restorana uz samu plažu i preporučujemo Psili Ammos Fish Restaurant, čija nam se hrana dopala više od svih ostalih na ostrvu. Marley beach bar ima odličnu muziku. Za one koji vole da rone, Marley (Astris) plaža je po mom mišljenju najbolja za to. Ima puno podvodnih ploča ispod kojih možete videti mnogo ribica. Nisu spektakularnih boja, ali su lepe. Od interesantnih životinja koje sam video bila je raža na Royal Paradise plaži i oktopod na Psili Ammosu. U oba slučaja sam imao sreće, jer su ležali na dnu, prekriveni peskom. Moje renjenje ih je uplašilo pa su se pomerili.

Plaža Royal Paradise

Plaža koja je najbliža Potosu, pre Psili Ammosa, i koja je na nas ostavila prelep utisak, jeste Royal Paradise, u okrviru istoimenog kompleksa. Na njoj se plaćaju ležaljke, nezavisno od pića. Cena je 10 evra za 2 ležaljke. Mi smo više puta bili, ali smo dolazili kasno i tada nam nisu naplaćivali ležaljke već samo piće.

Dalje na istok, dolazite do manastira Arhanđela Mihaila. U njemu se čuva ekser kojim je Isus razapet na Krst i svakodnevno veliki broj ljudi dolazi da se pomoli za zdravlje. Kako je manastir na samoj litici, sa njega se pruža spektakularan pogled, sve do Atosa.

Plaža Aliki

Posle manastira, nailazite na veoma popularnu Aliki plažu. To je mala plaža, skoro potpuno pod ležaljkama. Na nekim mestima se plaća konzumacija i ležaljke a negde samo komzumacija. Voda je prelepa, bistra, ali gužva zna da pokvari doživljaj.

Paradise beach

Daljim putem ka istoku ostrva nalazi se na rajska plaža(Paradise beach), koja može biti interesantna za roditelje sa malom decom, jer je plitka. Postepen ulazak u vodu je suviše blag opis, jer možete otići 50 metara a nećete pokvasiti kupaći. Ležaljke se plaćaju bez konzumacije, ali je plaža velika pa možete koristiti i svoje.

Sada već prelazimo na severo-istočni deo ostrva. Sledeća poznata plaža je Golden beach. Zlatna plaža je slična rajskoj, jer je peščana i plitka. Za nas je bila prosečna.

Mermerna plaža

Glavna atrakcija ostrva jeste mermerna plaža (Marble Beach) a odmah pored nje druga lepotica, plaža Porto Vathy. Ovo zadovoljstvo ima cenu, vožnja od 40 minuta po užasnom putu. Mi smo odlučili da ostanemo na Potro Vathyju, a pored mermerne smo samo prošli.

Plaža Vathy

Nedaleko od Porto Vathyja, iza kamenoloma, nalazi se skrivena lepotica, plaža Vathy. Postoji skretanje prema plaži koje se lako promaši, pa završite do farme koza.

Ovakvom vožnjom, na istok od Potosa, suprotnom od kretanja kazaljke na satu, posle mermerne plaže dolazi Makriammos, koji smo ostavili za neki drugi obilazak Tasosa, ali smo čuli da je zaista lepa plaža.

Plaže La Scala i Pahis

Posle Limenasa, ka zapadu, se nalaze nama dve najdraže plaže: La Scala i Pahis. Veoma lepi barovi, plaža sa čistom vodom, lepom muzikom, ležaljkama i suncobranima. Na obe su suncobrani i ležaljke besplatni uz konzumaciju.

Tasos je veoma lepo ostrvo. Preporučujem ga za miran odmor. Ovde nema ludih Engleza, nema pijanih klinaca koji jurcaju kvadovima, nema tuča i burnog noćnog života. Ako volite da uživate na različitim plažama, da se vozite pored mora, ovo je dobra destinacija za vas.

Verified by MonsterInsights