Sitonija

Orange-Beach

Sitonija je središnje poluostrvo Halkidikija, drugi prst, ili kako ga Grci zovu “druga noga”. Za razliku od prvog prsta, Kasandre, Sitonija je mnogo manje uređena, sa većim brojem divljih, prelepih plaža. Ona predstavlja idealnu lokaciju za ljubitelje prirode, koji ne vole velike gužve. U poslednjih nekoliko godina se povećao broj srpskih turista, tako da možete čuti naš jezik skoro na svakoj plaži. Na žalost, zasluženo nas bije loš glas jer ne umemo da čuvamo i cenimo prirodu, kako našu tako ni tuđu.

Smeštaj na Sitoniji

Što se tiče samog poluostrva, posetio sam ga tri puta i baze operacija su bile Nikiti, Ormos Panagias i Sarti. Kažem “baza operacija” jer smo uglavnom u tim mestima spavali a kolima posećivali okolne plaže. Jedini izuzetak je Ormos Panagias, preciznije plaža Livrohio (Trani Ammouda) koja je toliko lepa da je uspela da nomade poput nas zadrži na jednom mestu četri dana. Ali o tome ćemo kasnije.

Nikiti

Upoznavanje sa Sitonijom je krenulo iz Nikitija. To je dobro mesto kada želite da istražujete severoistok i severozapad ostrva. Nekoliko kilometra posle mesta, samo što prođete Lidl (korisna informacija 😉 ) postoji račvanje za istočnu i zapadnu obalu poluostrva. Nikiti je simpatično mesto. Postoji stari deo, iznad magistrale, gde možete videti kako izgleda karakteristično grčko selo, koje nije vezano za turizam. Prelepe, kaldrmisane uske ulice šarmiraju svakog na prvi pogled. Svakog petka se jedna ulica u Nikitiju pretvara u pijacu, što može biti interesantno iskustvo. Uz more se proteže lepo šetalište sa puno restorana. Na nekoliko mesta imate dobar giros. Cena je od 2.5 do 2.8E.

Plaže Koviou i Calogrija

Ukoliko krenete putem prema Neos Marmarasu, možete očekivati nekoliko fantasničnih plaža. Jadna od mojih omiljenih plaža na celoj Sitoniji je Koviou. Odmah do nje, nalazi se Calogrija, koja nije toliko lepa ali ima više barova i veća je.

Plaža Lagomandra

Sledeća plaža koji ne smete zaobići je Lagomandra, sa borovima koji mogu da vas brane od vrućine. Ova plaža je izuzetno popularna kod roditelja sa decom, jer ima dosta sadržaja za mališane.

Neos Marmaras

Neos Marmaras je najveće mesto na ostrvu. Dopala mi se gradska plaža, mnogo više od one u Nikitiju. Gradić je brdovit, sa krivudavim ulicama. Najveći broj naših agencija nudi Neos Marmaras, i on je dobar ako ne želite mnogo da se vozite, jer ima sve što vam može zatrebati na letovanju. On je i dobra baza ako želite da se bolje upoznate sa plažama na zapadu ostrva. Sa jedne strane mesta se nalazi Paradise plaža, koja je uža i manja a gradska je prema Porto Karasu. Obe su prelepe, sa plavom zastavom. Cene pića su veće na gradskoj plaži u odnosu na Paradise. Što se klope tiče, u mestu možete jesti odličan giros u Alcanu, a restoran koji nas je oduševio je To Simadi, na samoj Paradise plaži. Hrana je odlična a zalasci sunca spektakularni.

Ormos Panagias

Ormos Panagias se nalazi desetak kilometara od Nikitija, na severo-istoku ostrva. On je poznat i po tome što iz njega kreću ture koje obilaze Atos. Pored samog mesta je plaža Trani Ammouda, koja bez problema može da se po lepoti takmiči sa najlepšim svetskim plažama.  Ona je široka, duga preko dva kilometra, sa sitnim belim peskom i azurno čistom vodom. Plaža ima jedan odličan beach bar u sastavu Antigoni Beach Resorta. Imaju odlične kafe, kapućina i sladoled. Ako naručite piće, ležaljke su besplatne.

Vurvuru

Sledeće mesto na koje nailazite je Vurvuru (Vourvourou). Tu možete naći dve sjajne plaže, Karidi i Favu. Karidi mnogo podseća na Orange Beach, najpoznatiju plažu na Sitoniji. Iako nije toliko eksponirana, ne može da se kaže da je manje lepa. Samo mesto Vurvuru je dosadno, jedna ulica, vile sa obe strane i jedan supermarket (dobro možda čak i dva).

Sarti

Kada nastavimo na jug, posle četrdesetak kilometara stižemo do Sartija. U jednom delu put je zaista krivudav, naporan i za vozače i za one koji se voze. U tom delu se nalaze neke od najlepših plaža na Sitoniji. Nas je oduševio Manassu kamp, sa fantastičnim tropskim barom koji je puštao bossa nova muziku stvarajuči idiličnu atmosferu.

Plaža Armenistis

Druga plaža koja se ne sme propustiti je Armenistis, , koja može biti interesantna i roniocima amaterima, zbog stena na samom kraju plaže. Tu sam uspeo da vidim morunu.

Orange Beach

Biser ovog dela je naravno Orange Beach. Bila je još lepša dok je imala skulpturu morske sirene uklesane u steni, ali je po nalogu gradskih vlasti umetnik morao da je uništi. Priroda jeste najbolji umetnik, apsolutno sam ubeđen, ali je ovo bilo originalno. Na Orange Beach-u, koja predstavlja više manjih uvala, imate plažu sa ležaljkama, i nekoliko manjih plaža gde možete postaviti svoje suncobrane.

Sarti je dobro rešenje ako želite da posećujete ove plaže, jer je bliži od Vurvurua, i put je malo lakši. Gradska plaža u sartiju je jedna od lepših gradskih plaža na Sitoniji. Sa nje imate spektakularan pogled na Atos. Mesto je puno restorana, poslastičara, kafića. Najbolja poslastičara je Caffe Paris, blizu crkve. Sladoled je fantastičan, a služe ga sa prskalicama. Lepa prezentacija a ukus još bolji. Što se girosa tiče, nama se najviše dopao u Avri, koju drži Grk koji je godinama živeo u Leskovcu. Navija za Partizan, tako da ima popust za sve navijače Partizana.

Porto Koufo

Na krajnjem jugu Sitonije nalazi se Porto Koufo, koje je poznato po ribljim tavernama i podvodnim pećinama za ronjenje.

Toroni

Sada već krećete severnije prema Neos Marmarasu. Poslednje mesto koje smo posetili je Toroni, koje me nije impresioniralo ali ima lepu tvrđavu. Za sve romantike, zalazak sunca u Toroniju može da bude interesantan.

 

Verified by MonsterInsights