Agios Nikitas-Lefkada 2021

Lefkada 2021

Agios Nikitas je mesto koje nam je davne 2009. ostalo u sećanju po lepom kamenom šetalištu i prelepoj gradskoj plaži. Njegova lokacija je idealna za obilaske najpoznatijih plaža na Lefkadi, koje se nalaze na zapadu ostrva. Zato smo rešili da kada sledeći put posetimo ostrvo, baš u njemu bude naša baza. Uopšte nismo pogrešili.

Mesto je malo, sa jednom glavnom ulicom prepunom restorana i nekoliko bočnih. Cene u restoranima su vrlo slične. Restoran sa najlepšim pogledom je T’ Agnantio, do koga vodi jedna sporedna ulica od šetališta. Hrana je dobra, tako da nećete zažaliti. Samo morate da budete strpljivi, jer se dosta čeka na mesto u restoranu. Hotel u kome smo boravili, Olive Tree, nalazi se na pedeset metara od glavnog šetališta. Kao i ostatak mesta, deluje rustično. Ako ste  navikli na modaran dizajn, u početku vam se hotel neće dopasti. Ali je čist, osoblje ljubazno a hrana ukusna. Po kvalitetu je bila bolja od one koju smo jeli u Hurgadi ove godine.

Jedina mana Agios Nikitasa je nedostatak mesta za parking. Mi smo letovali sredinom septembra. Ne smem ni da zamislim kako je u toku sezone. Mesta za parkiranje su pored magistrale. Zato gledajte da ugrabite prvo koje spazite, jer drugog možda neće biti.

Od naše zadnje posete Lefkadi, ostrvo se promenilo. Postalo je mnogo popularnije za naše turiste. Preživelo je veliki zemljotres 2015. godine.

Ali ono što je zadržalo jeste neverovatno more, koje se ne može naći nigde drugde. Mlečno plavo! Zemljotres je promenio plaže, ali nije umanjio lepotu mora. Mi smo posećivali plaže na zapadu, uglavnom one u koje smo se zaljubili prošli put. Ali i neke nove.

Plaža Egremni

Egremni je najviše stradala u zemljotresu 2015. godine. Bile su potrebne godine da se ponovo otvori za kopneni pristup. Radovi su i dalje u toku, ali sada možete parkirati auto kilometar dalje na improvizovanom parkingu. Parking se plaća 8 evra. Odatle kreće krivudav, novi put do stepenica. Zatim stižete do 400 stepenica do Raja ili Pakla, zavisi sa koje strane ih gledate. Najgori deo je povratak, kada treba stići nazad do parkinga, po putu koji ima veliki uspon. Zato ne preporučujem posetu ljudima koji nemaju kondiciju ili idu sa malom decom. Ali je plaža i dalje prelepa. Samo nije toliko široka kao ranije.

Kako na Egremniju nema prirodnog hlada a ni ležaljki za iznajmljivanje, morate krenuti sa punom opremom. Zato je ovo pravi izazov, ali se na kraju isplati.

Plaža Porto Katsiki

Ova plaža se nije mnogo izmenila. I dalje je mlečno plava kako je se sećamo. Malo je jezivo kada ne vidite dno u toj mlečnoj boji, ali nema tamo morskih čudovišta. Zato samo opušteno. I ovde se parking plaća, ali je mnogo uređeniji i jeftiniji u odnosu na Egremni. Samo 5 evra. A stepenice su smešne, nema ni 200 do plaže. Posle Egremnija, sve je pesma. Ponesite svoje suncobrane, drugih nema.

Plaža Kathisma

Kathisma je najuređenija i najpristupačnija plaža na zapadu ostrva. U odnosu na 2009, sada ima mnogo više barova pored plaže. Veći deo plaže je uređen, sa suncobranima. Postoje i delovi za sopstvene suncobrane. Parking je besplatan, ali ima i privatnih parkinga koji se plaćaju 5 evra. Cene ležaljki se kreću od 10 do 25 evra. Voda na Kathismi je kristalno čista, sa neverovatnim tirkiznim nijansama. Ako želite da vidite ovu plažu iz vazduha, paraglajding timovi će vam tu želju rado ispuniti. Jedan spust se kreće od 50 do 85e.

Plaža Pefkoulia

Pefkuliju smo prošli put zaobišli. Tada je bila skroz divlja. Danas je pola plaže sa barovima i ležaljkama koje se plaćaju a pola je divlja, pa ko voli neka izvoli. Nalazi se vrlo blizu Agios Nikitasu i čak se vidi iz mesta. Parking je besplatan, ali nema mnogo parking mesta.

Milos plaža

Milos plaža je za nas bila pravo otkrovenje. Ranije je nismo posetili. Do nje se stiže ili brodićem iz Agios Nikitasa ili preko brda iz istog mesta. Put nije preterano težak, ali vam je potrebna odgovarajuća obuća. Nikako ne krećite u papučama. Cena vužnje brodićem je 3 evra u jednom pravcu. Milos je prelepa plaža, duga i široka.

I posle toliko raznih mesta koje smo posetili u Grčkoj, Lefkada nam je i dalje najdraža. Relativno lak dolazak do ostrva bez trajekta, puno lepih plaža i veliki izbor smeštaja dovoljan je razlog da uskoro opet posetimo ovaj Jonski biser. Kolima od Niša do Lefkade treba oko devet sati. Put je dobar, vozite po auto putevima kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku, tako da se bez teškoća stiže.

Verified by MonsterInsights