Krit-od istoka do zapada

Pogled sa tvrđave na Gramvusa plažu

Krit je veliko ostrvo koje dobro čuva svoje tajne. Da bi ga stvarno upoznali, treba vam ceo život. Mi smo prošle godine započeli a ove godine imali mogućnost da poznanstvo produbimo. Rešili smo da posetimo plaže koje su nam se prošle godine najviše dopale ali da se fokusiramo na one koje smo propustili.

Plan je bio da nađemo neki smeštaj na istoku i na zapadu ostrva i da odatle obilazimo plaže i mesta u okolini. Prošle godine nam je Voulisma ostavila najjači utisak. Zato smo rešili da ove godine imamo bazu blizu nje. Odatle smo planirali obilazak istoka ostrva. Na zapadu smo se odlučili za Kisamos, jer su neke od najpoznatiji kritskih plaža u njegovoj blizini.

Za razliku od naše prošle posete, ovog puta je vetar bio jači. Po pravilu je avgust vetrovitiji mesec u odnosu na septembar. Prvih dana smo imali problem da nađemo plažu na kojoj nema crvene zastave zbog vetra.

Plaže – Krit

Plaža Gefiri

Na početku ove avanture, bili smo smešteni u blizini Herakliona i plan je bio da posetimo plaže u njegovoj blizini. Kako je duvao vetar koji je dizao velike talase na većini plaža, krenuli smo redom u potragu za nekom na kojoj je moguće kupanje. Ispostavilo se da je to plaža Gefiri

Ovo je peskovita plaža, sa postepenim ulazom i prelepom bojom vode. Veći deo plaže je pokriven suncobranima koji se naplaćuju deset evra za set. Iznad plaže je mala kantina gde se može kupiti hrana i piće. Možda deluje neugledno, ali su imali najbolju kafu od svih koje smo popili na ovom letovanju.

Plaža Matala

Matala je jedna od retkih plaža koju smo posetili prošle i ove godine. Kako je vetar duvao na severu, rešili smo da se spustimo na jug do Matale. Ovog puta sam video i unutrašnjost jedne od ćelija koje su kroz vekove menjale uloge, od hrišćanskih grobnica do spavaona u hipi komuni. Za sve koji vole da skaču sa stena, Matala je idealno mesto.

Plaža Voulisma

Voulisma nas je prošle godine oduševila. Ovog puta, zbog vetra, voda nije bila bistra kao ranije. Ono što mi se ne sviđa je da skoro nema slobodnog prostora za peškire i privatne suncobrane, već je svaki dobar deo plaže prekriven suncobranima koji se naplaćuju. Slobodan prostor je prekriven kamenjem i veoma uzak. Grci se bore za svoje plaže, na ostalim plažama je mnogo više slobodnog prostora. Voulisma je prelepa plaža, ali treba imati izbora kako će je posetioci koristiti.

Dragon's Beach (Ammoudi)

Do ove plaže smo slučajno došli, tražeći nešto sto nam se sviđa na jugu ostrva, blizu Jarapetre. Vožnja od sela Kalo Chorio gde smo bili smešteni do plaže trajala je više od sat vremena, u jednom od najtoplijih dana u avgustu. Uspeli smo da nađemo poslednja mesta na plaži beach bara Cavo Bianco. Voda je nestvarno lepa, prozirna, sa plavo-zelenim nijansama koje hipnotišu. Plaža je sa sitnim peskom, postoji jedan prirodan bazenčić idealan za decu. Ovo je stvarno skriveni dragulj Krita.

Plaža Vai

Vai je poznat po najvećoj prirodnoj šumi palmi u Evropi. Na Kritu Preveli plaža ima puno palmi, moje mišljenje je da ih ima više, ali su one verovatno veštački posađene. Plaža Vai spada u neke od najlepših na ostrvu i veoma je posećena. Autobusi organizovano dolaze do nje, jer se nalazi na krajnjem istoku ostrva. Sve je organizovano, parking, ležaljke, bar, restoran. Plaža Vai odmah je izbila u naš top 3 plaža na Kritu. Postoji vidikovac sa koga  puca pogled na šumu palmi i kristalno čisto more. Spektakularno!

Listis plaža

Listis je sušta suprotnost Vai plaži. Divlja, teško dostupna, šljunkovita. Ali daleko od toga da nije lepa. Ako planirate posetu, dobro se opremite. Patike na noge, suncobrani, hrana, piće sve će vam biti potrebno. Plaža je nezgodna za ulazak, krupni šljunak i vrlo strma, tako da nije za decu, mada smo viđali avanturističke porodice. Mi smo imali ti nesreću da je bila takva vrućina, da nas ni suncobrani nisu mnogo štitili. Jedini spas bio je u moru, na levoj strani plaže, gde se stena nadvija nad morem. Tu možete doplivati do zanimljivih useka, ali nismo hteli da rizikujemo sa plivanjem u njih. Huk koji more pravi u njima zvuči moćno.

Plaža Mavros Μolos – Kisamos

Ova gradska plaža je ostala u sećanju po najtoplijoj vodi u koju smo ušli tokom boravka na Kritu. Plaža je lepo uređena, plitka, sa čistom vodom. Odlična je opcija za porodice sa malom decom. Još jedna zanimljivost je da na ovoj plaži postoji rampa za ulazak u vodu osoba koje imaju problema sa kretanjem. To nisam video ni na jednom drugom mestu.

Plaža Falasarna

Po mom mišljenju, ovo je najlepša plaža na zapadu Krita. Duga, široka, sa sitnim peskom, sa tragovima roze boje koja se može naći na ovom delu ostrva. Uspeli smo da nađemo mesto gde se ležaljke nisu plaćale, već je bila obavezna konzumacija od 15, 20 ili 25 evra. Blizu je kraj plaže i počinju stene, pored kojih možete roniti. Mogu se videti razne vrste riba, ali ništa spektakularno, poput onih u Egiptu. Ako imate vremena sačekajte zalazak Sunca na plaži. Vredi da se vidi.

Ostrvo Gramvusa

Venecija je dugo držala Krit pod svojom kontrolom. Trgovačke rute su branjene iz tvrđava duž ostrva. Gramvusa, Souda i Spinalonga su tri tvrđave koje su bile ključne za odbranu ostrva od Otomanskih napada. Tvrđava na Gramvusi je građena od 1579 do 1584. Pala je u ruke Turcima 6. decembra 1691. godine zahvaljujući mitu i izdaji kapetana tvrđave. Ako je ta verzija tačna, kapetan je do kraja svog života živeo u Istambulu sa titulom “Kepetan Gramvuse”.

Balos laguna

Balos je sigurno jedno od najpoznatijih mesta na Kritu. Laguna koja se pojavljuje na svakom Instagram postu vezanom za ovo ostrvo. Ali, život nije Instagram. Balos je po mom mišljenju najprecenjenije mesto na ostrvu. Da u okviru obilaska nije bilo Gramvuse, izlet bi bio prava propast. Do ove lagune možete doći kolima. Mi nismo išli autom, ali sama činjenica da rent-a–car kompanije ne daju osiguranje ako se nešto desi na tom putu dovoljno govori. Jedino što vredi u tom slučaju je pogled sa visine na celu lagunu, što je stvarno spektakularno. Zatim sledi dugi spust pešice do same lagune.

Ako kao mi dolazite brodom, očekujte ogromne gužve, prostor bez hlada i malo ležaljki. Plaža okrenuta Gramvusi je lepa, tu se možete i kupati, za razliku od ostatka lagune, gde ćete jedva nakvasiti kupaći.

Hrana na Kritu

Kao i prošle godine, i ove smo uživali u raznim gastronomskim specijalitetima Krita. Posetili smo mnogo restorana širom ostrva, ali su ova tri ostala u najboljem sećanju:

Thalassa Café Restaurant-Sitija

Thalassa kafe restoran je na prvom mestu od svih koje smo ovog puta posetili. Porcije su ogromne a hrana veoma ukusna. Nalaze se na samom šetalištu. Osim što je hrana odlična, cene su niže od proseka. Bolji kleftiko nisam jeo još od Zakintosa. Šteta sto nam Sitija nije bila bliže, da odemo još neki put.

The Cellar Restaurant-Kisamos

Na drugom mestu je riblji restoran The Cellar. Nalazi se tik uz more i često mora da se čeka za mesto. Ovde smo probali lignje, riblju čorbu, sipu i specijalitet kuće, brancina. Ne treba trošiti reči na kvalite i svežinu ribe. Sipa je bila otkrovenje ovog puta. Probali smo je na više mesta, u raznim oblicima i svuda je bila fantastična. Postoji recept gde se sipa sprema u svom mastilu, ali to ovog puta nismo probali. Biće prilike.

Myrtios Traditional Taverna-Hersonisos

U Myrtios taverni smo probali neka tradicionalna grčka jela, poput stifada, girosa i piletine. Proverena jela ali smo dobili više no što smo očekivali. Možda je šarm sela uticao na opšti utisak, ali da smo lepo jeli kod Myrtiosa, to je sigurno.

Mesta na Kritu

U zadnje dve godine smo uspeli da posetimo veliki deo ostrva. Od Vai plaže i Sitije na istoku, do Kisamosa i Balosa na zapadu. Na jugu smo videli Matalu, prošli kroz Jarapetru na putu ka “Zmajskoj” plaži. Na severu videli Agios Nikolaos, Hersonisos, Heraklion, Retimno, Hanju. Svako od ovih mesta donosi jedinstvenu lepotu ovom delu ostrva. Sever je najbolje povezan i turistički najiskorišćeniji. Ali ako želite da se maknete od gužve i turističkih zamki, dajte šansu i drugim delovima ostrva.

Kao i uvek, najbolje sam ostavio za kraj. Ljudi! Ljudi su lepak koji ovu geografiju, istoriju, biologiju spajaju u nešto magično. I tako hiljadama godina. Gde god smo bili, sa kim god smo se sreli, svi su bili ljubazni, dobronamerni, vedri. Možda je samo moj privid, da vidim ljude kako želim, ali niko mi nije dao povod da mislim drugačije. Poznanstva od prošle godine su se produbila, veze ojačale. Videćemo kako će biti kada sledeći put dođemo. Nije pitanje da li, već kada će se to desiti. Jer Krit nam je u srcu, i mnogi koji tamo žive!

Verified by MonsterInsights