Vodopad Veliki Buk

Vodopad Veliki Buk

Vodopad Veliki Buk (Lisine) nalazi se dvadesetak kilometara od Despotovca i predstavlja prirodni biser istočne Srbije. Nastao je od rečice Vrelo, koja se uliva u Resavu. Na svom kratkom putu, rečica prolazi pored čak tri kafane, koje su stvarno fantastičnog izgleda.

Ručak pored vodopada – da ili ne

Na žalost, to im je i najbolja karakteristika, jer su usluga i kvalitet hrane stavljeni u drugi plan. Verovatno vlasnici računaju da posetioci više dolaze u taj kraj zbog prirodnih lepota nego zbog hrane, pa se ne trude da kvalitetom i uslugom nateraju ljude da im se vrate. Konkretno, mi smo ručali u prvoj kafani na koju se naiđe sa puta, u kafani “Izvor” – Lisine, i čekali smo dva sata da budemo usluženi. Ruku na srce, kafana je bila puna, ali je odnos vlasnice prema svojim radnicima i prema nama bio na niskom nivou. Minuti su nas delili od odlaska kada je glavno jelo, posle našeg dugog čekanja, konačno stiglo. A sama hrana je ispod kvaliteta na koji sam navikao u kafanama u Nišu. Nedelju dana ranije, prijatelji su imali sličnu situaciju, i bio sam uveren da su i oni bili na istom mestu. Međutim, kada smo se kasnije šetali i došli baš do vodopada Veliki Buk, videli smo pastrmke, po kojima sam prepoznao da je ipak reč o drugoj kafani. Odnos prema gostima je nešto na čemu vlasnici tih kafana moraju da porade.

Priroda u ovom kraju je zaista opčinjavajuća. Čovek se stvarno može psihički odmoriti u svom ovom zelenilu, u zvuku reke koja teče i spektakularno se završava vodopadom. Iz tog razloga je ceo ovaj vodotok dobro pod zaštitom države I kategorije. Ako posećujete Resavsku pećinu, obavezno posetite i ovaj kraj.

Verified by MonsterInsights