Pelion – skriveni dragulj Grčke

Plavetnilo Agioi Sarante

Put do Peliona

Pelion je prelepo poluostrvo, smešteno istočno od velike luke Volos. Put do Volosa je jednostavan, auto putem od Soluna do Volosa stižete za manje od dva sata. Na tom delu auto puta ima dosta naplatnih rampi, tako da je putarina u jednom pravcu 13 evra. Tek kada dođete do Volosa kreće avantura. Od Volosa do Horefta (Chorefto) ima oko 45 kilometara. Taj put se prelazi za oko sat i po vremena. Od nulte nadmorske visine se penjete na 1400 m pa opet spuštate do mora. Ali nemojte da vas ovo obeshrabri, put je dobar, samo dosta krivudav. I vodi kroz takvu živopisnu prirodu, pa pomislite da ste u bajci. Nije ni čudo što se Pelion smatra postojbinom kentaura, ovde apolutno mogu da ih zamislim kako trče kroz nepregledne šume.

Kada smo stigli do Volosa i bacili pogled na planinu Pelion koja se nadnela nad gradom, primetili smo dosta sela raštrkanih po planini. Kuće po selima su uglavnom pravljene od belog kamena, i to u zelenilu planine izgleda prelepo. Ne zna se da li je lepše kada gledate na planinu, ili sa planine na grad i zaliv.

Mi smo imali sreću da je vikenda kada smo stigli trajala neka reli trka, tako da smo morali da idemo obilazno a ne po glavnom putu, pa nam se to odužilo. A u tim trenucima, bez obzira na lepotu okruženja, kada vozite 6-7 sati, svaki minut vam traje kao večnost. Ali kada smo stigli do Horefta, sav umor je nestao. Predeo nam je oduzeo dah.

Smeštaj na Pelionu

Kada smo tražili smeštaj na Pelionu, prvenstveno smo želeli da budemo smešteni u Agios Ioannisu. Na forumima su svi pisali kako je tamo najbolje, ima tri spojene plaže, največe je mesto u tom delu poluostrva, sa apotekom i najviše sadržaja. Kako nije bilo slobodih mesta u našem terminu, rešili smo da ipak bude Horefto. I to je bio pravi pogodak. Iako nema toliko sadržaja, Horefto je pravo mesto za ljude koji vole mir i tišinu, ali i prelepe plaže. Smeštaj u hotelu je sigurno jedan od boljih u kojima smo bili, sa čistim sobama, ukusnom hranom i predivnom terasom koja gleda na more.

Plaže na Pelionu

Što se tiče plaža, gradska se može uporediti sa lepšim plažama na Sitoniji i Tasosou. Sitan šljunak i prelepa plava boja, sa zelenilom planine iza, potpuno smiruje. Jedina mana za porodice sa decom može da bude što se strmo ulazi u more, tako da posle nekoliko metara već ne možete dotaknuti dno.

Ipak, najbolji razlog za izbor Horefta kao mesta u kome ćete naći smeštaj nije gradska plaža, već druga, udaljena samo kilometar i po od njega…biser ne samo Peliona, već i cele Grčke. Prelepa Agioi Saranta.

Agia Saranta uz plaže na Lefkadi , Trani Ammoudu i Koviou na Sitoniji spada u najlepše plaže koje smo videli u Grčkoj. Kako smo išli krajem septembta, mnogi barovi su bili zatvoreni, ali je i dalje radio najbolji od njih, Monk Beach Bar. U toku sezone se svuda na Pelionu naplaćuju suncobrani, ali je ovde bilo besplatno. To nije slučaj svuda, jer u Agios Ioannisu, na Papa Neru, čak i u postsezoni naplaćuju ležaljke. Imali smo sreću da nam je vreme bilo lepo pet od sedam dana, pa smo posetili i plaže u okolini Horefta.

Sela na Pelionu

Pelion nudi mnogo, u svim godišnjim dobima. Mi smo imali sreće da budemo svedoci prelaska leta u jesen, sa svom čarolijom boja koja ta doba donose. Posetili smo neka živopisna sela od kojih je najpoznatije Kisos.

Volos

Iskoristili smo da odemo do Volosa, koji nas je podsetio na Solun. Pored mora se nalazi veliko šetalište, sa brojnim kafićima. Zanimljivost je da se tu nalazi replika Arga, broda kojim su Argonauti tražili Zlatno runo. Za nas Nišlije je interesantno da njihova velika crkva nosi ime po Svetom Konstantinu i Jeleni.

U povratku iz Volosa ka Horeftu smo doživeli interesantnu anegdotu. Volos je zaista lep, i šetajući se, izgubili smo pojam o vremenu tako da nas je uhvatio mrak. Kako sam samo jednom prošao preko vrha Peliona, taj put ne znam najbolje. Zato sam slušao navigaciju, koja nas je sa glavnog puta skrenula ka nekim kozijim stazama, koje su se uspinjale pod ogromnim uglom, gde sam jedva uspevao da prođem autom. Uz taj uspon, morao sam da skrećem u lakat krivine, uz jaku kišu i mrkli mrak. Kada smo se konačno vratili na glavni put, uz mrak i jaku kišu, stvorila se i gusta magla. Bukvalno se nije videlo 5 metara ispred auta. Uspeli smo da promašimo skretanje u magli, pa smo se vraćali na pravi put. Očekivali smo da nam se pojavi neki kentaur po onom vemenu, ali su ovog puta ipak ostali skriveni.

Pelion je sigurno oblast kojoj ćemo se vraćati. Kako smo mi turisti avanturisti, vožnja kroz lepu prirodu i do plaža koje su daleko od smeštaja, nama nije strana. Za sve koji vole planinarenje, ronjenje, mir i tišinu, Pelion je dobro mesto za odmor.

One thought on “Pelion – skriveni dragulj Grčke”

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights