Sandanski-za ljubitelje spa i fitness odmora

Rilski manastir

Sandanski je banja na jugozapadu Bugarske, na dvadesetak kilometara od graničnog prelaza Kulata prema Grčkoj. Banja nudi nekoliko hotela u kojima svi ljubitelji spa&fitness odmora mogu po pristupačnim cenama da uživaju u bazenima, masažama, saunama…

Put do Sandanskog

Sandanski nije previše popularan kod nas u Srbiji. Do informacije o banji sam došao preko rođaka iz Skoplja koji često odlaze. Ovo mi je bila prva vožnja po Bugarskoj i imam podeljeno mišljenje o putovanju kroz Bugarsku. Moja je preporuka da svi koji idu na Tasos i u taj deo Grčke idu preko Bugarske. Pre Sofije pratite znak Kulata i u nema brige. Putevi u  Bugarskoj su dobri. Čak i magistralni, koji vodi kroz kanjon Strume. Ono što je za svaku osudu je rizična vožnja kojoj su Bugari skloni. Svuda su znaci sa ograničenjima, najčešće 70 km/h, ali sam imao situacije da kamioni pretiču u kanjonu pri brzini od 100 km/h. Zato pažljivo vozite.

Sandanski-šta posetiti

Kada sa magistrale po prvi put ugledate Sandanski, doživite negativan šok. Ružne zgrade iz komunističkog perioda, koje daju zapušten izgled odbijaju turiste. Bili smo u iskušenju da otkažemo rezervaciju i odemo do Banskog. Međutim, kada smo došli do smeštaja, u hotelu Elit, raspoloženje se popravilo, i na kraju smo imali odličan odmor. Hotel je čist, apartman je prostran, sa odličnim internetom. Lokacija je takođe za preporuku, tik uz gradski park.

Sandanski je poznat kao vazdušna banja. U mestu dominira veliki park koji je idealan za šetnju i sportske aktivnosti. Postoji veliko veštačko jezero u kome možete videti labudove, patke i druge ptice kako mirno plivaju. Postavljene su teretane na otvorenom, i sprave nisu uništene, što je najčešći slučaj kod nas. U parku je i najveći hotel, Interhotel sa termalnim bazenima i saunom. U hotelu postoji jedan pokriveni i jedan otvoreni bazen sa vrućom vodom. Kako smo bili u februaru, tempetatura je bila ispod 10C a tempetarura vode oko 37C, tako da je bilo uživanje u vodi ali šok kada je trebalo izaći. Za cenu od 20 leva možete da koristite bazene, saune i teretanu ceo dan, ali karta važi za jedan ulazak.

Sa druge strane Sandanskog parka, nalazi se Hotel Pirin. Slično Interhotelu, i on nudi bogatu uslugu spa i fitness tretmana. Cena za celodnevni boravak, sa neograničenim brojem ulazaka je 40 leva. Pirin ima bolju ponudu od Interhotela. Možete plivati u zatvorenom i otvorenom bazenu. Postoji teretana, sa solidnim brojem sprava. Meni je naročito prijao boravak u termalnim bazenima gde se prvo rashladite u vodi koja je oko 0 C, a zatim u vreloj vodi oko 40C, na kamenim ležaljkama.

Ovde sam po prvi put probao saune. U Interhotel Sandanskom postoje dve, jedna sa temperaturom oko 45C i druga oko 70C. U Pirinu je veći izbor. Tu postoje saune od 40C, 50C, 60C i 90C. Preporučljivo vreme u sauni je do petnaestak minuta, sa hlađenjem posle boravka. U Interhotelu postoje tuševi sa hladnom vodom i bazen sa ledenom vodom, dok je u Pirinu dostupan veštački sneg za hlađenje. Bio sam u svim saunama, od najhladnije do najtoplije. One sa većom temperaturom su sa drvenim stolicama, jer bi u suprotnom sedenje na kamenim bilo neizdrživo. Posle saune i hlađenja, osećaj je odličan.

Izlet do Banskog

Kako na karti Bansko ne izgleda daleko od Sandanskog, rešili smo da jedan dan provedemo u ovom poznatom ski centru. Udaljenost oko 80 kilometara sam prelazio oko 90 minuta. Kako smo išli u vreme državnog praznika, za Sretenje, u Banskom je bilo dosta Srba, uz Engleze i Bugare. Bansko je veliko mesto, vidi se da je dosta uloženo u njega. Do samih žičara i ski staza se prolazi kroz mesto koje je veoma živo. Kako nismo skijaši, prošetali smo se po stazi, popili kafu u posle kraćeg odmora se vratili u Sandanski. Kako je ovo prvi odlazak u Bansko, nisam siguran da li je tada bila uobičajna gužva ali je meni mnogo više odgovarao planinski odmor na Tari, bez mnogo gužve.

Hrana u Sandanskom

Sandanski se može pohvaliti dobrom hranom. Na preporuku vlasnika hotela Elit, posetili smo kafanu Sveti Vrači i probali njihov specijalitet sa piletinom u vinu. Ambijent je bio prijatan i hrana ukusna. Ali pravo iznenađenje nas je čekalo u Antique Bar&Grillu. Probali smo njihove specijalitete kuće, a piletina u karamel sosu je nešto najbolje što sam ja skoro jeo u restoranima. Čak su im i salate bile za pamćenje, sa njihovim prelivom. Najbolji pokazatelj kako je sve bilo ukusno su prazni tanjiri. Jedino mesto koje me na našim putovanjima inpresioniralo na ovaj način je Dia Xoiros u Solunu.

Rilski manastir

U povratku smo rešili da obiđemo poznati Rilski manastir. Smešten je u nacionalnom parku Rila, sa prelepom prirodom. Ovo je najpoznatiji i najveći manastir u Bugarskoj. Put nije loš, ali ima dosta krivina. Kada stignete do njega, budete fascinirani veličinom, kako same crkve tako i propratnih objekata. Kao i u svim naši manastirima, mesto odiše mirom i spokojem. Ovo je bio najbolji način za završetak jednog produženog vikenda koji je imao za cilj maksimalno opuštanje.

Sandanski preporučujem za kratkotrajni boravak. Može poslužiti kao mesto za predah na putu u Grčku. Dobra i jeftina hrana, spa&wellnes, prijatna klima, sve su to plusevi koji vas mogu navesti da posetite Sandanski. Ali za neki duži boravak, brzo bi dosadio. Vidi se da je mesto u razvoju, dosta se gradi i renovira. Blizina Grčke utiče da i mnogi Gcri investiraju. Verujem da će se sa vremenom usluga biti bogatija a mesto lepše.