Lefkada

Lefkada - Porto Kaciki

Lefkada je prelepo ostrvo, sa svetski poznatim plažama, ali nije za klasičan odmor tipa hotel-plaža. Ko želi da uživa u prelepim pejzažima do kojih se malo teže stiže, onda je ovo ostrvo za njega. Da je priroda najveći umetnik ovde se vidi na svakom koraku.

Većina naših agencija nudi smeštaj u Nidriju. To je malo mesto sa ne preterano lepom plažom, ali generalno biti na Lefkadi a  ne obići neke od najpoznatijih svetskih plaža je skoro nezamislivo. Zato ili dođite autom, ili iznajmite rent-a-car bar na tri dana. Za razliku od drugih ostrva, Lefkada je sa kopnom spojena podvodnim tunelom, pa nema maltretiranja na trajektima.

Osim Nidrija, smeštaj često možete naći i u Lefkasu, glavnom gradu ostrva. On nudi više od Nidrija, veći je, opremljeniji i lepši. Jedina mana je što je na istočnom delu ostrva a najlepše plaže Lefkade su na zapadu. Inače jedan od najboljih girosa koje sam u životu probao bio je u Lefkasu, kod Daltona.

Za roditelje sa decom preporučujem smeštaj u mestašcetu Agios Nikitas. Tu je najlepša “gradska” plaža koju smo posetili.

Mi smo rentirali auto sedam dana i za to vreme u proseku prelazili 100 kilometara dnevno. Možda to nekom izgleda kao opterećenje, ali su meni te vožnje i prelepe plaže Lefkada ostale u najlepšem sećanju. Kad smo kod plaža, navešću one koje su ostavile najjači utisak na nas:

  1. Egremni-prelepa plaža sa sitnim peskom. Duga, široka, sa morem predivne plave boje je moj favorit. Jedina mana, 365 stepenika od parkinga do nje, ili “Stairway to Heaven”
  2. Porto Kaciki, definitivno najpoznatija plaža. Beli kamenčići i azurna boja mora nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
  3. Agiofili, blizu Vasilikoja je skriveni dragulj.

Lefkada je za sada najlepše ostrvo koje smo posetili. Nadam se da će Grci znati da ga čuvaju kako bi i u godinama koje dolaze mogli da uzivamo u njenim čarima.

Verified by MonsterInsights